strona głowna
o zalewajce - o radomszczańskiej zalewajce
przepis na zalewajkę
zalewajka wpisana na listę produktów tradycyjnych
zalewajka otrzymała nagrody i certyfikat
Smak zalewajki. Jak smakuje prawdziwa zalewajka?
kulinarny rekord Polski - zalewajka wygrywa
radomszczańską zalewajkę polecają firmy i restaurację
fraszki o zalewajce - fraszki o zupie

jadłospis
strona główna - strony miłośników zalewajki

Przepis na Radomszczańską Zalewajkę

Składniki:

żur
ziemniaki (0,75 kg)
woda (1,5 l)
słonina (15-20 dkg)
czosnek (2 ząbki)
cebula średnia (1 szt.)
liście laurowe
ziele angielskie
przyprawy do smaku (sól, pieprz)
grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski)

Przygotować żur wg receptury

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.

Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.

Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.

Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.

 Smacznego!

zalewajka

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
radomsko.plUrząd Miasta Radomsko

tel +48 44 685 44 55  fax +48 44 685 45 13
promocja@radomsko.pl

smakui
regulamin
zgloszenia
kontakt z organizatorami festiwalu zalewajki Radomsko 2012

201520142013
2012

2010