O Radomszczańskiej Zalewajce
Tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) od zawsze związana z miastem. Jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to w codziennym jadłospisie dominowała zdrowa żywność pochodząca z zasobów lasów i pól. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w Radomsku, mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach miasta, oraz nadających jej niepowtarzalnego smaku suszonych grzybów - gąsek, zwanych teżzieleniatkami. Radomszczańską zalewajkę wzbogacał smak śmietany i zamiennie - wytopionej słoniny lub sadła.
W recepturze radomszczańskiej zalewajki zawarta jest wielowiekowa tradycja, niepowtarzalny smak, prostota i zdrowie. Stanowi przysmak stołów i serwowana jest przy wielu okazjach. Jej wyjątkowość - szczególnie dla osób spoza Radomska - jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
« poprzednia | następna » |
---|
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Urząd Miasta Radomsko
tel +48 44 685 44 55 fax +48 44 685 45 13
promocja@radomsko.pl