Kiedy rozsmakowana publiczność kosztowała zupę, w muzyczną podróż lat sześćdziesiątych zabrał wszystkich Piotr Szczepanik. Jego największe przeboje „ Żółte kalendarze”, „Nigdy więcej” czy „Goniąc kormorany” przywołały najpiękniejsze wspomnienia, a na wielu twarzach licznie zgromadzonej publiczności widoczne było wzruszenie. Była to doskonała rozgrzewka przed finałem, bo o godz. 19.30 zakończył się konkurs dla publiczności „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki”. Na scenę wniesione zostały urny z wypełnionymi kuponami, a do ich liczenia przystąpili przystąpili wolontariusze – harcerze i członkowie Stowarzyszenia Centrum Integracji Społecznej. Liczenie trwało długo, bo w sumie oddano prawie 4.214 ważnych głosów. Prowadząca imprezę Magdalena Michalak zaprosiła na scenę bohaterów wydarzenia – restauratorów, którzy mieli chęć i odwagę zmierzyć się w festiwalowych konkursach, a także szacowne jury. Ogłoszenia wyników dokonała jego przewodnicząca – Bożena Dykiel, która zgodnie z regulaminem konkursu „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki” przyznawała 2 głosy. I tak, decyzją jury tytuł ten i przechodnią statuetkę – przyznawaną na rok królowania - otrzymała restauracja PATIO. Nieco odmiennego zdania była publiczność, która w konkursie na „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki” uznała, że najsmaczniej gotuje restauracja EXCLUSIVE.
Oprócz pamiątkowych dyplomów, restauratorzy otrzymali cenne upominki ufundowane przez firmę PRYMAT – Sponsora Głównego Festiwalu.
Zasłużonym gratulacjom dla wszystkich zespołów nie było końca, bo wszyscy stanęli na wysokości zadania, a ich udział był prawdziwą ucztą dla podniebienia.